Eat your carrots, pumpkins, papayas… Comam cenouras, abóboras, mamões…..

Source: New York Times/November 26, 2010

Diet: Good-for-You Things Come in Orange

By RONI CARYN RABIN

Eat your carrots. And have some leftover pumpkin pie.

People with high blood levels of alpha-carotene — an antioxidant found in orange fruits and vegetables — live longer and are less likely to die of heart disease and cancer than people who have little or none of it in their bloodstream, a new study reports.

The study does not prove a cause-and-effect relationship, only an association.

Still, its results are intriguing. Researchers from the Centers for Disease Control and Prevention analyzed alpha-carotene levels in blood samples from more than 15,000 adults who participated in a follow-up study of the third National Health and Nutrition Examination Survey from 1988 to 1994. By 2006, researchers determined, 3,810 of the participants had died. Those with the highest levels of alpha-carotene were more likely to have survived, even after the scientists controlled for variables like age and smoking.

Those with the highest concentrations of the antioxidant were almost 40 percent less likely to have died than those with the lowest; those with midrange levels were 27 percent less likely to die than those with the lowest levels.

“It’s pretty dramatic,” said the lead author, Dr. Chaoyang Li, a C.D.C. epidemiologist. The study was published online Nov. 22 in Archives of Internal Medicine.

26 de novembro, 2010/New York Times

“Dieta: O alimento que faz bem prá você é da cor laranja.”

Por RONI CARYN RABIN

Comam as suas cenouras e um pouco do que sobrou da torta de abóbora.

Pessoas com alto índice de alpha-caroteno no sangue – um antioxidante encontrado nas frutas e vegetais de cor laranja – vivem mais e tem menos probabilidades de apresentar doenças cardíacas e câncer do que as pessoas que possuem  um índice bem pequeno ou nenhuma quantidade de alpha-caroteno na corrente sanguínea.

Os estudos não comprovam a relação causa – efeito, somente associação.

Mesmo assim, os resultados são muito interessantes. Pesquisadores do Centro de Controle e Prevenção de Doenças (Centers for Disease Control and Prevention) analizaram os níveis de alpha-caroteno das amostras de sangue de mais de 15.000 adultos, que participaram de um estudo através da National Health and Nutrition Examination Survey entre os anos de 1988 e 1994. Em 2006, pesquisadores notificaram que 3.810 dos participantes haviam falecido. Continuavam vivos os participantes com maiores índices de alpha-caroteno, mesmo sendo considerados os controles das variáveis de idade e fumantes, feitos pelos cientistas.

Os participantes que apresentaram altas concentrações deste oxidante teriam 40% menos chances de óbito comparado aos participantes com concentrações baixas. Os que apresentaram um nível de concentração considerado “médio” teriam 27%  menos chances de óbitos comparados com os de menores índices.

“Os resultados são muito drásticos”, disse o Dr. Chaoyang Li, epidemiologista do C.D.C. e autor deste estudo, que foi publicado online em 22 de novembro pela Archives of Internal Medicine.

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2 responses to “Eat your carrots, pumpkins, papayas… Comam cenouras, abóboras, mamões…..

  1. I like all Organe-ie foods-stuff-things. Obrigada for the heads-up. 🙂

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